Wat is Spelen

Diverse deskundigen hebben zich afgevraagd waarom kinderen eigenlijk spelen en vooral wat dit aan hun ontwikkeling bijdraagt. Voor kinderen zelf zijn dit soort grote-mensen-vragen totaal onbelangrijk. Ze spelen omdat ze daar zin in hebben en… nou ja, gewoon omdat het leuk is. Toch is het de moeite waard om uit te zoeken wat spel nu precies is. Waarom rennen kinderen overal ter wereld achter elkaar of achter een bal aan, verstoppen ze zich in de meest onmogelijke hoekjes of verkleden ze zich als cowboy of indiaan? En leren kinderen er ook iets van? Leren ze de dingen om zich heen beter begrijpen, leren ze samen te werken en hun emoties de baas te worden zodat ze zich straks beter staande kunnen houden in de volwassen wereld? Want dat kan betekenen dat we spelen moeten aanmoedigen of kinderen op z’n minst alle gelegenheid moeten geven hun spel te spelen. Voor ouders is het daarom goed wat meer te weten over het spel dat hun kinderen spelen.

Vaders en moeders vragen zich in de speelgoedwinkel vaak vertwijfeld af hoe ze moeten kiezen uit het enorme aanbod aan speelgoed en spelletjes. Van de verkoper verwachten ze niet minder dan een zinnig advies. Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) en de Vereniging Gebra, de brancheorganisatie van speelgoedondernemers, vroegen daarom de afdeling Orthopedagogiek van de Universiteit van Leiden wat het belang van speelgoed is voor de ontwikkeling van kinderen. De onderzoekers sloegen er een grote hoeveelheid literatuur op na en tekenden het antwoord op. Naast een aantal verrassingen zult u vooral veel herkenbaars tegenkomen. Waarschijnlijk uit de tijd dat u zelf nog in bomen klom, een geheime hut bouwde of verstoppertje speelde.

About Sandra

Sandra heeft een onderwijsachtergrond. Ze studeerde aan de Hogeschool Utrecht om later te werken in het Montessori en Jenaplan onderwijs. Ook de Vrije School heeft veel invloed gehad in de kijk op kinderen. Buiten zijn in de moestuin, wandelen in het bos of koken en bakken met haar kinderen (Jan, Mees en Eden) zijn haar favoriete bezigheden. Bij het Elfenbos zorgt Sandra voor de klantenrelaties. Daarnaast volgt ze met flair de leverancierscontacten op en kiest ze de leukste en mooiste collecties uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *