Vlierbloesemsiroop maken
De vlierstruiken bloeien op dit moment met prachtige platte witte schermen. Van de bloesem kan je heel eenvoudig heerlijke siroop of stroop maken. Knip een stuk of 10/12 mooie bloemschermen waarop het gelige stuifmeel zichtbaar is. Voorzichtig want juist het stuifmeel zorgt voor de intense smaak. Leg de schermen in een grote pan of pot met een paar schijfjes citroen en vul de pot met water tot de schermen net onder water staan, laat dit een etmaal op een warme plek staan. De volgende dag giet je het mengsel door een fijne zeef, het vocht giet je in een grote pan, kook het op met kristalsuiker (voor siroop moet er per liter 1 kilo kristalsuiker bij, voor stroop 1.5 kilo) laat het even doorkoken en vul gesteriliseerde (gebruik hiervoor bijvoorbeeld de magnetron) flessen en/of potjes tot nét onder de rand. Zet de potjes 5 minuten op hun kop, dit zorgt ervoor dat de stroop vacuüm trekt, belangrijk voor de houdbaarheid.
De siroop aangelengd met water of Spa rood is een heerlijk zomers drankje en de stroop smaakt geweldig op pannenkoeken.