Dansen rond de Pinksterboom

Het vieren van de lente in verband met groei en vruchtbaarheid is nog steeds in het volksgebruik rond Pinksteren te vinden. Vaak is ook de boom, meiboom of pinksterboom, middelpunt van de feestelijkheden. Hij symboliseert de ontwaakte natuur.
In Nederland werd tijdens de Middeleeuwen Pinksteren uitbundig gevierd. Een uitverkoren meisje werd tot pinksterbruid gekroond. Op het dorpsplein zetten mannen een pinksterboom neer. Lenige jonge mannen klommen naar de top. Iedereen danste eromheen onder het genot van het pinksterbier.
Men geloofde dat een regenachtige Pinksteren voorspelde dat het veertig dagen zou blijven regenen, de bliksem het huis zou treffen, vruchten zouden rotten en een muizenplaag het land zou teisteren. Maar wanneer men het huis met groene takken versierde, zouden deze huis, vee en akkers tegen onweer, ziekte en ongedierte beschermen.
Nu nog overgebleven; een heerlijke dans voor groot en klein met gekleurde linten die in elkaar vlechten.
Bij ons verkrijgbaar twee prachtige tafereeltje van de meiboom en de Pinksterbruid voor op de seizoentafel.

31.05.2014 pinksterboom

About Sandra

Sandra heeft een onderwijsachtergrond. Ze studeerde aan de Hogeschool Utrecht om later te werken in het Montessori en Jenaplan onderwijs. Ook de Vrije School heeft veel invloed gehad in de kijk op kinderen. Buiten zijn in de moestuin, wandelen in het bos of koken en bakken met haar kinderen (Jan, Mees en Eden) zijn haar favoriete bezigheden. Bij het Elfenbos zorgt Sandra voor de klantenrelaties. Daarnaast volgt ze met flair de leverancierscontacten op en kiest ze de leukste en mooiste collecties uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *